Moto Racing: de juiste uitrusting voor op het circuit

9 juillet 2024
|
|

 

Als je net als ik gepassioneerd bent over motorrijden, dan heb je vast wel eens gedroomd van een dagje racen op het circuit. Het is een geweldige ervaring die je rijvaardigheden kan verbeteren en je adrenaline kan laten stromen. Maar voordat je de pitstraat inrolt, is het cruciaal om te weten welke kleding je moet dragen. Hier zijn de antwoorden op een aantal veelgestelde vragen over motorkleding op het circuit en geven je nuttige tips, zodat je goed voorbereid en veilig de baan op kunt.

Kan ik met mijn dagelijkse motorkleding op het circuit rijden?

Nee, het is sterk af te raden om met je dagelijkse motorkleding het circuit op te gaan. Op het circuit zoek je echt de grenzen op, iets wat je normaal gesproken niet doet op de openbare weg. Je moet daar rekening houden met verkeersregels, andere weggebruikers en allerlei (on)verwachte omstandigheden.
Dagelijkse motorkleding is ontworpen om je te beschermen bij normaal rijgedrag en biedt vooral comfort en bewegingsvrijheid. Een leren racepak daarentegen is puur gericht op veiligheid en aerodynamica, waarbij comfort minder belangrijk is. Op het circuit draait het allemaal om maximale bescherming en prestaties, en daarvoor heb je gespecialiseerde kleding nodig.

Mag ik met mijn racepak op de gewone weg rijden?

Ja, je mag zeker met je racepak op de gewone weg rijden. Veel motorrijders kiezen ervoor om hun racepak te dragen tijdens ritten op de openbare weg omdat het de beste bescherming biedt. Het kan echter minder comfortabel zijn voor langere ritten door de strakke pasvorm en beperkte bewegingsvrijheid. Je schouders worden naar voren geduwd, rechtop lopen is een uitdaging op zich en je armen hangen wat voor je uit. Dit is ideaal voor hoge snelheden op het circuit, maar niet voor een ontspannen ritje op zondag. Bovendien kan het in warm weer behoorlijk warm worden in een racepak. Racepakken zijn nu eenmaal ontworpen zonder onnodige ritsen of ventilatieopeningen, wat ze minder geschikt maakt voor dagelijks gebruik.

Wordt de motorkleding die wij dragen beïnvloed door wat er op het circuit gebeurt?

Absoluut! Innovaties en ontwikkelingen in de racewereld hebben een grote invloed op de motorkleding die we dagelijks dragen. Denk bijvoorbeeld aan airbags. Sinds 2018 zijn ze verplicht voor alle MotoGP-rijders, en ze winnen nu ook aan populariteit onder reguliere motorrijders. Ook de racepakken werden inmiddels aangepast zodat ze compatibel zijn met de airbags. Of technologieën zoals slidervlakken, versterkte materialen, en aerodynamische ontwerpen worden vaak eerst op het circuit getest en vervolgens toegepast op consumentenproducten. Innovaties die hun waarde op het circuit bewijzen, vinden vaak hun weg naar de straatkleding, waardoor wij als dagelijkse rijders profiteren van verbeterde veiligheid en prestaties.

Moet een racepak altijd van leer zijn of kan het ook van een ander materiaal?

In de topsport zijn de regels hier vrij streng. Racepakken moeten voldoen aan specifieke keuringen om toegelaten te worden tijdens MotoGP-races. Leer is de favoriet omdat het meest slijtvaste materiaal is en je tijdens een glijpartij de beste bescherming biedt. Het kan ook hitte goed afvoeren, waardoor de kans op brandwonden tot een minimum wordt beperkt. Echter, tegenwoordig zien we steeds meer racepakken die ook andere materialen gebruiken, zoals Kevlar en andere geavanceerde synthetische stoffen. Deze materialen kunnen extra bescherming bieden en zijn vaak lichter en comfortabeler dan leer. Toch blijft leer de voorkeur genieten bij de meeste professionele rijders vanwege de beproefde prestaties en duurzaamheid.

Waarom is niet alle motorkleding van leer gemaakt?

Niet alle motorkleding is van leer omdat verschillende rijsituaties verschillende behoeften hebben. Leer biedt uitstekende bescherming en duurzaamheid, maar het kan zwaar en minder ademend zijn, wat minder comfortabel is voor lange ritten of warm weer. Het grote nadeel van leer is dat het niet waterdicht is. Leer is wel waterafstotend, echter, bij langdurige regenbuien, zal het water absorberen en door laten sijpelen. Bovendien kan leer in het begin wat stijf aanvoelen, hoewel het na verloop van tijd naar jouw vorm zet.

 


Als ik morgen het circuit op wil, waar moet ik dan op letten qua kleding en uitrusting?

Als je van plan bent om het circuit op te gaan, zijn er een paar essentiële kledingstukken en uitrusting die je moet hebben:

  • Racepak: Een eendelig leren racepak is ideaal, maar een tweedelig pak dat aan elkaar kan worden geritst is ook toegestaan.
  • Helm: Zorg voor een integraalhelm die goedgekeurd is voor circuitgebruik.
  • Handschoenen: Lange, leren handschoenen die je polsen en handen volledig beschermen.
  • Laarzen: Hoge, stevige laarzen die je enkels en schenen beschermen.
  • Rugbeschermer: Een extra rugbeschermer is vaak verplicht en biedt extra bescherming bij een val.
  • Sliders: Knie- en soms ook elleboogsliders zijn handig voor die scherpe bochten.
  • Airbag (optioneel)

 

Vergeet niet om je kleding goed te passen en te controleren op slijtage of schade voordat je het circuit op gaat. Veiligheid staat voorop, en met de juiste uitrusting kun je vol vertrouwen en plezier van je circuitdag genieten. Ook onderhoud van je uitrusting zal je helpen om langer te genieten van jouw race-uitrusting. Denk daarbij aan ledervet voor je racepak en je handschoenen, maar ook onderhoudsproducten voor je helm en vizier en tot slot kun je ook je airbag bij een MKC Tech Air Service Center binnenbrengen voor een compleet nazicht.

En tot slot, een spannende aankondiging voor de racers onder ons: Richa komt met een nieuwe racing collectie, de Stradale collectie. Deze ziet er niet alleen stijlvol uit, maar is ook een perfecte instap naar het circuit rijden dankzij de toegankelijke prijzen. De collectie omvat een eendelig en tweedelig racepak, handschoenen en een textielen jas. Let wel, die laatste is niet bedoeld voor het circuit, maar voor degenen die dezelfde sportieve look willen met de voordelen van textiel voor dagelijks gebruik.

 

Add a comment

Please se connecter to comment.

Vous n'avez pas de compte ?

S'inscrire gratuitement
Previous article Grand Opening MKC Moto Rotterdam en nieuwe Honda Dream dealer
Next article Motorrijden in Europa - Wetgeving per land
Trengo Chat Icon
Chargement...
Back to top