Motorrijden in Europa - Wetgeving per land

July 9, 2024
|
Posted in: Motorreizen
|

Inhoud

  • Inleiding
  • Welke motorkleding is verplicht in Nederland
  • Welke motorkleding is verplicht in België
  • Welke motorkleding is verplicht in Duitsland
  • Welke motorkleding is verplicht in Oostenrijk
  • Welke motorkleding is verplicht in Frankrijk
  • Welke motorkleding is verplicht in Luxemburg
  • Conclusie

Inleiding

Motorrijden is een fantastische manier om Europa te verkennen. De vrijheid van de open weg, de prachtige landschappen en de culturele diversiteit maken het een onvergetelijke ervaring. Maar voordat je op je motor springt en de grens oversteekt, is het essentieel om te weten welke regels en wetten gelden in de verschillende landen. Van verplichte motorkleding tot milieuvignetten, elk land heeft zijn eigen voorschriften. In deze blog nemen we je mee door de wetgevingen van verschillende Europese landen, zodat je goed voorbereid op pad gaat.

Welke motorkleding is verplicht in Nederland?

In Nederland moet je een A-rijbewijs op zak hebben en een goedgekeurde motorhelm dragen. De helm moet voldoen aan de Europese norm ECE 22. Het is verboden om zonder goedgekeurde helm te rijden, zowel voor de rijder als voor je passagier, uitgezonderd trikes, MP3 motoren en zijspannen wanneer je uitgerust bent met een gordel en deze draagt.

Naast de helm zijn er geen specifieke wettelijke vereisten voor andere beschermende kledingstukken, zoals motorjassen, broeken, handschoenen en laarzen. We raden je wel aan om deze kledingstukken te dragen om jezelf te beschermen bij een ongeval of glijpartij. Het dragen van slijtvaste materialen, zoals leer of speciaal versterkt textiel, kan ernstig letsel voorkomen.

Welke motorkleding is verplicht in België?

Als je gaat motorrijden in België ben je verplicht om voor jou en je passagier een reflecterend hesje mee te nemen. Dit draag je bij pech of ongeval. Het dragen van een goedgekeurde motorhelm is, net als in Nederland verplicht, met dezelfde Europese norm. Het niet dragen van een helm kan leiden tot boetes en kan zelfs invloed hebben op de aansprakelijkheid bij een ongeval. Maar, je bent hier ook verplicht om met motorhandschoenen, lange mouwen, een lange broek of een overall en met schoenen die de enkels bedekken, de weg op te gaan. Voor elk ontbrekend kledingstuk kan je een boete van €55,-  verwachten. Dat loopt dus aardig op in de papieren als je met je casual zomerkleding en je sneakers over het asfalt scheurt.

De Belgische wetgeving heeft het niet over rug-, schouder-, elleboog- en kniebescherming of over het materiaal van de jas, de broek en de schoenen. Al raden wij deze extra bescherming wel ten zeerste aan.

Welke motorkleding is verplicht in Duitsland?

Duitsland heeft heel wat wetten en regels. Zo ook voor motorrijders. Zo is het in Duitsland verplicht om een reflecterend hesje  en een EHBO kit mee te nemen. Draag je een bril? Neem dan een reservebril of lenzen mee. Ook dit is wettelijk verplicht. 

En wist je dat je in Duitsland niet tussen de file door mag rijden? Ze hebben bovendien op een aantal wegen aparte snelheden voor motoren. En ook steeds meer wegen die populair zijn onder motorrijders worden in het weekend afgesloten voor jou als motorrijder. Dan pakken wij toch gewoon een andere route? Wij vinden onze wegen toch wel door het prachtige Duitsland.

En nu komt het: hier stellen ze geen eisen aan het dragen van beschermende motorkleding. Je leest het goed! Alleen het dragen van een motorhelm is verplicht. 

Welke motorkleding is verplicht in Oostenrijk?

Net als in Duitsland is het in Oostenrijk verplicht om een verbanddoos bij je te hebben. Wist je echter dat kinderen ouder dan twaalf jaar moeten zijn en bij de voetsteunen en handgrepen moeten kunnen om mee te mogen achter op je motor?

Voor je Oostenrijk binnenrijdt, vergeet niet dat een Autobahnvignet vereist is voor het rijden op snelwegen en diverse autowegen. Bij alle snelweggrensovergangen en de meeste benzinestations in Oostenrijk is een verkooppunt.

Het dragen van een helm is verplicht en deze moet voldoen aan de ECE 22.05 of 22.06 keuring. Er zijn geen verdere verplichtingen wat motorkleding betreft, maar het is wel sterk aanbevolen om kleding met CE-keurmerk te dragen.

Welke motorkleding is verplicht in Luxemburg?

Net als in Oostenrijk, mag je ook in Luxemburg pas kinderen vanaf 12 jaar meenemen achterop. Hoewel er qua kleding enkel een helmplicht geldt in Luxemburg zijn er wel heel veel andere regels die je ook indachtig moet zijn. Zo mag je voorbeeld enkel bij daglicht en in goede weersomstandigheden met spiegelvizier of sterk getint vizier rijden in Luxemburg en deze moeten ECE-keurmerk hebben. Is dat niet het geval, dan betaal je al snel een boete van 149€. Sinds de ECE 22.06 keuring moeten nieuwe helmen die volgens deze norm gehomologeerd worden, ook met het communicatiesysteem als geheel gehomologeerd moeten worden. De politie controleert scherp op het gehomologeerd zijn van externe communicatiesystemen, echter ook op oudere helmen. Hoewel de wetgeving enkel over de helmen met keurmerk ECE 22.06 spreekt, slingerde de politie afgelopen jaren heel wat motorrijders op de bon waarvan hun extern communicatiesysteem niet gehomologeerd is. Ook op het KNMV kan je hier meer informatie over terugvinden. 

En vergeet verder zeker je reflecterend hesje niet.

Welke motorkleding is verplicht in Frankrijk?

Ga je naar of door Frankrijk op reis met de motor? Wees dan zeker alert dat je in orde bent met hun voorschriften en regelgeving. Naast de helm- en handschoenplicht, die CE-gecertifieerd moeten zijn, is er ook een verplichting om reflecterende stickers (4 in totaal) te hebben op alle zijkanten van de helm. Volgens FFMC en FEMA moeten ook wij als buitenlanders deze reflecterende stickers op onze helm dragen, net als de Fransen. Zonder deze reflecterende stickers is de helm niet goedgekeurd voor gebruik in Frankrijk. Het niet aanbrengen van de stickers kan leiden tot hoge boetes of mogelijk zelfs tot het tijdelijk stilzetten van je voertuig. Volgens het ANWB is deze stickerplicht dan weer niet van toepassing op buitenlandse motorrijders. We zijn zelf geen juridische dienst en we weten het zelf dus ook niet zo goed meer :)  Sinds enkele jaren is de Franse politie geïnstrueerd om bijzondere aandacht te besteden aan de naleving van deze wet. Weet dat het bij je hebben van reflecterende kleding ook verplicht is. DIe moet je verplicht aandoen als je aan de kant staat bij pech of een ongeval.

Verder worden de meeste Franse snelwegen geëxploiteerd door privébedrijven, waarbij de meeste tol contant of met een Mastercard of Visa-kaart kan worden betaald. Je moet controleren of het bedrag goed past in de categorie '5', anders moet je een operator bellen als je bij het tolhuisje bent en voordat je betaalt. Voertuigen die rijden in LEZ in grotere Franse steden moeten een 'Crit' Air' sticker hebben, die de uitstoot van het voertuig toont en aangeeft of het voertuig is toegestaan om de stad in te voeren. Voor voertuigen die niet geregistreerd zijn in Frankrijk, kun je de Crit'Air sticker online bestellen. Opgelet, in tegenstelling tot in de andere landen word er geen uitzondering gemaakt in Frankrijk voor de motorfietsen! De meest vervuilende voertuigen, waaronder motoren van vóór 1 juni 2000, krijgen geen sticker en zullen dus de toegang tot bepaalde steden worden ontzegd. Voor de volledige info zie Milieuzones in Frankrijk.

Conclusie

Motorrijden in Europa biedt talloze mogelijkheden voor avontuur, maar het is cruciaal om op de hoogte te zijn van de specifieke regels en voorschriften van elk land. Of je nu door de Alpen van Oostenrijk rijdt, de snelwegen van Frankrijk verkent, of de pittoreske routes van Duitsland volgt, goed voorbereid op pad gaan zorgt voor een veiligere en aangenamere reiservaring. Vergeet niet om altijd de nodige beschermende kleding te dragen en de lokale verkeersregels te respecteren. Zo kun je volop genieten van je motorreis door Europa.

Add a comment

Please login to comment.

Don't have an account?

Sign Up for free
Previous article Moto Racing: de juiste uitrusting voor op het circuit
Next article Everything about motorcycle underwear: the complete guide
Trengo Chat Icon
Loading...
Back to top