Alles over veiligheid van motorkleding en motorhelmen

29 juli 2024
|
|

Veiligheid van motorkleding en helmen: wat je moet weten

Motorrijden is een van de meest opwindende vormen van vervoer, maar het brengt ook risico's met zich mee. Daarom is het cruciaal om goed beschermd te zijn met de juiste motorkleding en helmen. Naar aanleiding van de MKC Masterclass bij De Motorpodcast, bespreken we in deze blogpost de essentiële aspecten van motorkleding en helmen.

Het belang van goede motorkleding

Motorkleding is niet alleen een mode-uiting, maar een noodzakelijk veiligheidsmiddel. De juiste motorkleding kan het verschil maken tussen een ernstige blessure en een lichte verwonding bij een valpartij. Hier zijn enkele belangrijke overwegingen bij het kiezen van motorkleding:

  1. Materiaalkeuze: Leer en textiel zijn de twee meest voorkomende materialen voor motorkleding. Leer biedt uitstekende bescherming tegen slijtage, maar textiel kan lichter en comfortabeler zijn, vooral bij wisselende weersomstandigheden.
  2. Waterdichtheid: Voor veel motorrijders is waterdichtheid een cruciale factor. Textieljassen met waterdichte membranen zoals Gore-Tex kunnen een goede keuze zijn, vooral in natte klimaten.
  3. Gelaagdheid: Jassen met verwijderbare voeringen zijn veelzijdig en kunnen aangepast worden aan verschillende temperaturen, wat zorgt voor comfort tijdens zowel warme als koude ritten.

Veiligheidskeurmerken en Protectie

Een van de belangrijkste punten van aandacht bij het kiezen van motorkleding is het veiligheidskeurmerk. De meeste moderne motorkleding heeft een CE-keurmerk, wat aangeeft dat de kleding voldoet aan bepaalde Europese veiligheidsnormen.

  1. CE-Keurmerk: Dit keurmerk is te vinden in de meeste motorkleding die in Europa wordt verkocht. Het is belangrijk om te controleren of de kleding dit keurmerk heeft, vooral als je buiten Europa koopt. Jassen, broeken en helmen hebben keurmerken, maar ook handschoenen en schoenen.
  2. Slijtvastheidsrating (A-klassificaties): Motorkleding wordt ook geclassificeerd op basis van slijtvastheid, aangeduid met één tot drie A’s. Een enkel A'tje betekent dat de kleding comfortabeler is, maar minder slijtvast. Drie A’s duiden op de hoogste slijtvastheid en veiligheid, maar kunnen minder comfortabel zijn. Wil je meer details over ratings kun je terecht op de website van D3O (engelstalig): https://www.d3o.com/d3o-news/motorcycle-armor-ce-certification/ 
  3. Protectoren: Protectoren zijn essentieel voor impactbescherming. Ze worden ingedeeld in 2 niveau's: Level 1 en Level 2, waarbij Level 2 een betere bescherming biedt. Sommige moderne protectoren zoals D3O Ghost zijn dun en flexibel, maar bieden toch niveau 2 bescherming, wat zorgt voor een goede balans tussen comfort en veiligheid.

Het kiezen van de juiste helm

Helmen zijn waarschijnlijk het belangrijkste stuk uitrusting voor elke motorrijder. Ze beschermen je hoofd bij een ongeval en kunnen levens redden. Hier zijn enkele belangrijke aspecten om op te letten bij het kiezen van een helm:

  1. Veiligheidsnormen: Helmen moeten voldoen aan strenge veiligheidsnormen. In Europa zijn de ECE 22.05 en de nieuwere ECE 22.06 keurmerken van toepassing. De 22.06 norm biedt verbeterde veiligheid door uitgebreidere testprocedures.
  2. Pasvorm en Comfort: Een helm moet goed passen zonder te strak of te los te zitten. Het dragen van een helm die niet goed past kan de bescherming verminderen.
  3. Levensduur van Helmen: Helmen hebben een beperkte levensduur, meestal rond de vijf jaar. Zelfs als een helm niet vaak gebruikt wordt, kunnen de materialen in de loop van de tijd degraderen, wat de bescherming kan verminderen. Het is dus wel goed om daar eens op te letten en kijk eens aan de binnenkant of op je kinbandje hoe oud je helm daadwerkelijk is, want er zit wel een maximale levensduur aan.

Onderkleding en extra bescherming

Er zijn ook andere vormen van bescherming beschikbaar die onder je gewone kleding gedragen kunnen worden. Bijvoorbeeld:

  1. Beschermende Onderkleding: Merken zoals Pando Moto bieden leggings en vesten die onder je normale kleding gedragen kunnen worden. Deze bieden slijtvastheid en impactbescherming zonder in te boeten op stijl.
  2. Vervangbare Protectie: Veel jassen en broeken hebben vakjes voor protectoren die uitneembaar zijn, zodat je de kleding kunt wassen zonder de protectoren er in. Of je kunt Level 1 protectoren upgraden naar een hoger beschermingsniveau.

Praktische tips bij de aanschaf van motorkleding en helmen

  • Koop lokaal: Probeer motorkleding en helmen in een winkel te passen voordat je ze koopt. Dit zorgt ervoor dat je de juiste maat en pasvorm krijgt. De winkelmedewerkers zullen je ook kunnen helpen bij de juiste ratings.
  • Lees reviews: Bekijk beoordelingen van andere motorrijders om een idee te krijgen van de prestaties van een product in de praktijk.
  • Let op aanbiedingen: Verouderde modellen van helmen met oudere keurmerken kunnen vaak tegen gereduceerde prijzen worden gevonden, maar zorg er voor dat ze nog steeds voldoen aan de noodzakelijke veiligheidsnormen.

Conclusie

De veiligheid van motorkleding en helmen kan niet worden onderschat. Door aandacht te besteden aan keurmerken, slijtvastheidsratings, en impactprotectie, kun je ervoor zorgen dat je goed beschermd bent tijdens elke rit. Vergeet niet om regelmatig je uitrusting te controleren en te vervangen indien nodig, zodat je altijd optimaal beschermd bent.

Voor meer informatie en advies, bezoek onze gespecialiseerde winkels in België of Nederland, of kijk op onze website voor een uitgebreid assortiment aan veilige motorkleding en helmen. Veilig motorrijden begint met de juiste uitrusting!

Add a comment

Please inloggen to comment.

Hebt u nog geen account?

Meld je gratis aan
Previous article Alles over motor onderkleding: de complete gids
Next article Motorrijden in de herfst en in de winter: tips en accessoires voor een comfortabele rit
Trengo Chat Icon
Aan het laden...
Terug naar boven