Motorrijden in de herfst en in de winter: tips en accessoires voor een comfortabele rit

7 augustus 2024
|
Posted in: Motorkleding
|

Met de herfst en winter in aantocht, veranderen de weersomstandigheden en daarmee ook de uitdagingen voor motorrijders. Terwijl sommigen hun motor in de garage zetten tot de lente, kiezen anderen ervoor om het hele jaar door te rijden. Of je nu een doorgewinterde rijder bent of iemand die zich voorbereidt op zijn eerste koude seizoen, het is essentieel om je goed voor te bereiden. In deze blogpost bespreken we hoe je comfortabel en veilig kunt motorrijden in de koudere maanden en welke accessoires daarbij onmisbaar zijn.

Je kunt ook luisteren naar de podcast van DeMotorpodcast.nl waar Dennis en Peter in gesprek gaan met Ilse, de MKC Moto Storemanager.

Laagjes, laagjes, laagjes

Een van de belangrijkste tips voor motorrijden in de herfst en winter is het dragen van meerdere lagen kleding. Dit helpt niet alleen om warm te blijven, maar ook om vocht van je lichaam weg te voeren, wat essentieel is om comfortabel te blijven. Begin met thermisch ondergoed dat nauw aansluit op je huid. Hierover kun je een isolerende laag dragen, zoals een fleecejack, en daarboven je motorjas. Het is ook belangrijk om te investeren in een goede, waterdichte jas om droog te blijven tijdens regenbuien. Gore-Tex jassen worden sterk aanbevolen vanwege hun uitstekende waterdichtheid en ademende eigenschappen.

Verwarmde motoronderkleding

Voor degenen die echt door de kou moeten rijden, kan verwarmde motoronderkleding een uitkomst zijn. Deze kledingstukken, die batterijen gebruiken om warmte te genereren, kunnen onder je reguliere motorkleding worden gedragen. Denk hierbij aan verwarmde jassen, broeken, handschoenen en zelfs sokken. Deze items zorgen ervoor dat je lichaamstemperatuur op peil blijft, zelfs bij extreme kou. Verwarmde onderkleding is vooral handig voor lange ritten of dagelijks woon-werkverkeer tijdens de wintermaanden.

Onderhoud van motorrijkleding

Als je je motorkleding voor een langere tijd niet gebruikt, is het belangrijk om deze goed te onderhouden. Voor leren pakken betekent dit dat je ze moet schoonmaken en invetten om het leer soepel te houden en de levensduur te verlengen. Voor textiele kleding, vooral die met een Gore-Tex membraan, is het essentieel om deze te wassen om de poriën van het membraan schoon te houden. In sommige gevallen kan het zelfs nuttig zijn om deze kledingstukken op een lage stand in de droger te doen om het membraan te reactiveren en de waterdichtheid te verbeteren. Daarnaast is het aan te raden om je textiele motorkleding regelmatig opnieuw te impregneren met een impregneerspray. Dit helpt om de buitenste laag van je kleding waterafstotend te maken, waardoor de eerste regendruppels er gemakkelijk vanaf glijden en je langer droog blijft tijdens natte ritten. Het opnieuw impregneren zorgt ervoor dat je kleding niet alleen waterdicht blijft, maar ook langer meegaat.

Motorregenpak

Ondanks je beste inspanningen om je motorkleding waterdicht te houden, kan een goede regenbui je toch doorweken. Daarom is het altijd een goed idee om een motorregenpak bij de hand te hebben. Regenpakken zijn ontworpen om over je reguliere motorkleding te dragen en bieden extra bescherming tegen regen. Je kunt kiezen voor een regenoverall of een losse jas en broek, afhankelijk van je voorkeur en gebruiksgemak. Regenpakken zijn niet alleen handig voor onverwachte buien, maar kunnen ook nuttig zijn als extra laag voor extra warmte en bescherming tegen de wind.

Droog houden van kleding en laarzen

Na een regenachtige rit is het belangrijk om je motorkleding en laarzen goed te laten drogen. Vermijd het drogen van deze items direct op een warmtebron zoals een radiator, omdat dit het materiaal kan beschadigen. Hang je kleding op in een goed geventileerde ruimte en gebruik eventueel krantenpapier in je laarzen om het vocht op te nemen. Dit helpt om je gear in goede staat te houden en klaar voor de volgende rit.

Vergeet ook de helm niet!

De helm is een vitaal motoraccessoire dat je in principe even vaak gebruikt als je motor. Toch wordt deze dikwijls vergeten als het op onderhoud en levensduur aankomt. De dode insecten verwijderen doen we wel heel vaak! We hebben wellicht allemaal al wel een vizierspray in de buurt van de motor staan.

Maar wist je dat je bij de meeste helmen de binnenvoering gewoon in de wasmachine op 30° kunt stoppen? En daarna op een natuurlijke manier te laten drogen, dus zeker niet in de wasdroger! Wij raden toch aan om de binnenvoering en de wangkussens met een handwas te reinigen en er een beetje textiel wasmiddel voor te gebruiken.

Heb je weinig tijd en wil je toch een helm die weer lekker fris ruikt en helemaal proper is, gebruik dan bijvoorbeeld de Putoline Helmet Sanitizer Spray.

Extra tips voor de wintermaanden

Naast de juiste kleding en accessoires zijn er nog een paar extra tips om in gedachten te houden als je in de winter rijdt. Zorg ervoor dat je motor goed onderhouden is, met speciale aandacht voor de accu en banden, die extra belast worden door koude temperaturen. Overweeg ook om handvatverwarming te installeren voor extra comfort.

Conclusie

Motorrijden in de herfst en winter kan een geweldige ervaring zijn als je goed voorbereid bent. Door te investeren in de juiste kleding en accessoires, zoals verwarmde motoronderkleding, een goed onderhoudsregime voor je motorkleding en een betrouwbaar regenpak, kun je genieten van elke rit, ongeacht de weersomstandigheden. Vergeet niet om altijd aandacht te besteden aan je veiligheid en comfort, en aarzel niet om advies te vragen bij je lokale motorkledingzaak. Met de juiste voorbereiding kun je het hele jaar door genieten van je motoravonturen.

Add a comment

Please inloggen to comment.

Hebt u nog geen account?

Meld je gratis aan
Previous article Alles over veiligheid van motorkleding en motorhelmen
Trengo Chat Icon
Aan het laden...
Terug naar boven