Solden: tot 50% korting*Shop nu

Hoe reinig en smeer ik mijn motorketting?

1 augustus 2023
|
Posted in: Motorrijden
|

Het smeren van je motorketting is als motorrijder een terugkerende handeling die je het liefst voor je uitschuift. Tenzij je natuurlijk een motorfiets bezit met een riem- of cardanaandrijving. Voor hen geldt dat hoofdstuk kan worden overgeslagen en je gerust kunt richten op de poetsbeurt. Voor hen die wel een motor met kettingaandrijving bezitten: blijf vooral even plakken.

Waarom smeer je je motorketting?

De motorketting behoort tot de meest fragiele delen van je motorfiets. Hij dient ervoor om je polsuitslagen om te zetten in brute krachten richting het achterwiel. Toch wordt deze blootgesteld aan de weerselementen en het vuil afkomstig van de ondergrond. Wat doet kettingspray:

  • Het vermindert wrijving van de ketting en tandwielen en verlengt daarmee de levensduur. Minder wrijving = minder slijtage;
  • Het vormt een beschermende laag en voorkomt corrosie van de motorketting. Niet alleen mooi voor het oog, maar het zorgt er ook voor dat het metaal niet wordt aangetast en verzwakt;

Hoe smeer ik mijn motorketting?

Het beste moment om je motorketting te smeren is wanneer je net afstapt na het rijden. Je ketting is dan warm. De tussenliggende schakels zijn door de warmte uitgezet, waardoor kettingsmeer zich beter nestelt tussen de schakels en sterker aanhecht. Smeer de motorketting van binnenuit, bij voorkeur op de plek waar het tandwiel in de ketting grijpt. Door de roterende beweging wil de vloeistof zich een weg naar buiten banen en met deze manier van aanbrengen wordt het afspatten verminderd. Maak het smeren van je motorketting zo eenvoudig mogelijk. Plaats je motor op een middenbok als die er eentje heeft. Of gebruik een paddockstand om het achterwiel van de grond te lichten. Hierdoor kun je het achterwiel vrij roteren om zo de motorketting deel-voor-deel te smeren. Gebruik je een van deze handige tools niet, dan ben je aangewezen om een loopje te nemen met je motor. Smeer het bereikbare deel van je motorketting in, zet een paar stappen en herhaal dit totdat je rond bent. Houd bij het aanbrengen van kettingspray een oude doek bij de hand, of gebruik een stuk karton als beschermschild. Je wilt natuurlijk niet dat alles, inclusief je banden en velgen onder de nevel komt te zitten. Een handig tooltje dat je ook kunt gebruiken is de S100 Spray Protector die je op de spuitbus van je kettingvet klemt. 

Hoe maak ik mijn motorketting schoon?

Denk je eenmaal goed bezig te zijn met het smeren van je motorketting als motorrijd-routine, blijk je op de helft te zijn. Een wezenlijk onderdeel van kettingonderhoud is het schoonmaken van je motorketting. Kettingreinigers vergemakkelijken die taak, neem een kettingborstel in de aanslag en je bent klaar om te schrobben. Het is raadzaam om na 2-3 keer je ketting smeren de ketting volledig te reinigen en opnieuw in het vet te zetten. Of eerder als je constateert dat er veel vuil door het kettingvet is opgenomen.

Stappen voor het schoonmaken van je motorketting:

  1. Zorg ervoor dat het achterwiel loskomt van de grond: gebruik de middenbok of een paddockstand;
  2. Dek de ondergrond af om afspattend kettingvet en vuil op te vangen;
  3. Spray de ketting in met kettingreiniger om het vuil los te weken en naar het oppervlak te brengen;
  4. Vereenvoudig het schoonmaken van je motorketting door een kettingborstel te gebruiken. Deze zet je op je motorketting terwijl je het achterwiel ronddraait.
  5. Spoel de motorketting schoon met water en droog met een pluisvrije doek;
  6. Vergeet eenmaal opgedroogd niet om de motorketting opnieuw in het kettingvet te zetten.

Wat is het verschil tussen kettingsprays?

Het aanbod aan kettingsprays is enorm. Bij MKC Moto helpen we je daarin al iets op weg door een assortiment te bieden van hoogwaardige onderhoudsmerken: Motul, Muc-Off, Putoline en S100. Het is de samenstelling van de verschillende additieven die de kettingspray maken. Onder andere in welke weersomstandigheden of voor welke toepassingen ze gebruikt kunnen worden. In principe zijn kettingsprays onder te verdelen in oliesmering en droogsmering. Die op basis van oliesmering zijn in de regel beter bestand tegen regenachtige omstandigheden. Terwijl de droogsmering dat absoluut niet is. Daarnaast is het afhankelijk of je de motor op straat, off-road of op het circuit gebruikt, welke kettingspray voor jou de beste keuze is. Lees voor meer informatie ook onze kettingspray keuzehulp.

Welke kettingsprays zijn er beschikbaar?

Add a comment

Please inloggen to comment.

Hebt u nog geen account?

Meld je gratis aan
willem castricum
17 augustus 2017
ketting schoon maken met kwast en wd40 smart straw daarna inspuiten met o ring ketting spray Paul klopt dit zo ja graag reactie alvast hartelijk dank Willem
Paul Buisman
21 augustus 2017
Beste Willem, het kan geen kwaad om het op die manier te doen, ik denk alleen niet dat je ketting goed schoon wordt van een kwast. Gr, Paul
Erik Eikelenboom
14 april 2020
In de handleiding van mijn motor (Honda Transalp 700) staat dat ik versnelligsbak olie (sae 80 - 090) moet gebruiken. Wat zijn hier de voor- en nadelen van?
Jesse
20 september 2021
Geen nadelen. Versnellingsbak olie werkt het beste op je ketting. https://www.youtube.com/watch?v=VnPYdcbcAe0
Anna
16 november 2020
Ieder 500 km invetten maar hoe vaak dan schoonmaken?
Rob
25 februari 2021
Weet je wat ontzettend jammerlijk is, de eerste foto/ reclame laat het verkeerde, aan de buitenzijde sprayen zien.
Daan
26 november 2021
Duidelijk verhaal. Maar moet je ook altijd de ketting schoonmaken bij het smeren?
Bram van der Zaan
29 november 2021
Hoi Daan, Voor het interval van het schoonmaken van je ketting kun je het dubbele aantal km van het invetten nemen (1000). Ikzelf ben redelijk lui wat dit betreft en reinig mijn ketting slechts 2 keer per jaar bij de grote schoonmaak en ik heb vrede met een tandwiel/ketting-set die iets minder lang meegaat.
Next article 7 tips om je motor winterklaar maken
Trengo Chat Icon
Aan het laden...
Terug naar boven